Skip to content

Re-integratie voor MKB: Alles wat je moet weten over de aankomende tweede spoor-regels.

Re-integratie voor MKB: Alles wat je moet weten over de aankomende tweede spoor-regels.

Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, wordt een mogelijke wetswijziging rondom langdurig ziekteverzuim voor mkb-werkgevers overwogen.

Kleine en middelgrote werkgevers (tot 100 werknemers) krijgen de mogelijkheid om vanaf het tweede ziektejaar het tweede spoor te starten — zonder verplicht te zijn de oorspronkelijke functie van de zieke werknemer beschikbaar te houden. Dit betekent: meer duidelijkheid en flexibiliteit, juist voor bedrijven waar langdurig verzuim een relatief grote impact kan hebben.

De wijziging is onderdeel van het arbeidsmarktpakket, en is beschreven op het Ondernemersplein. Deze maatregel biedt mkb-werkgevers meer regie en voorkomt dat zij onnodig worden belast met onrealistische re-integratieverwachtingen. De ingangsdatum van deze wijziging is nog niet definitief en is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Wat betekent dit concreet?

Voor de MKB-werkgever
Tot nu toe moesten werkgevers tot het einde van de loondoorbetalingsperiode (104 weken) het eerste spoor — terugkeer naar de eigen functie of binnen het bedrijf — bewaken. 

Werkgevers in het mkb kunnen na het eerste ziektejaar kiezen voor een realistisch pad buiten de organisatie: het tweede spoor. Zij mogen na het eerste ziektejaar besluiten om zich volledig te richten op re-integratie bij een andere werkgever, zonder verplicht te zijn de oude functie beschikbaar te houden. 

Dit is vooral waardevol in situaties waarin het realistisch gezien onmogelijk is om binnen het bedrijf passend werk te bieden. Denk aan kleine teams, beperkte herplaatsingsmogelijkheden of een ingrijpende bedrijfsstructuur.

Voor de werknemer
Voor de werknemer betekent dit duidelijkheid en een realistischer perspectief op terugkeer naar werk. In plaats van maandenlang te blijven hangen in een (al op voorhand) onhaalbaar eerste spoor, kan sneller worden gekeken naar andere passende functies bij externe werkgevers. Dat geeft ruimte voor herstel, zingeving en nieuwe kansen.

Belangrijk hierbij is dat de werknemer moet instemmen met deze koerswijziging. Er moet goed worden uitgelegd waarom het eerste spoor niet langer passend is en hoe het tweede spoor juist kansen biedt. In uitzonderlijke gevallen kan het UWV toestemming geven als instemming ontbreekt.

Voordelen én aandachtspunten van de aanstaande verspoeling

De voordelen voor mkb-werkgevers zijn aanzienlijk. Door eerder extern te mogen re-integreren:

  • Voorkomt u langdurige onduidelijkheid over terugkeer en kan er sneller worden gezocht naar een duurzame oplossing;

  • Verlaagt u structureel de verzuimkosten, vanwege grotere kans op (duurzame) plaatsing, waardoor de loondoorbetalingsplicht vervalt.

  • Wordt herstelkans voor de werknemer vergroot door een gerichte zoektocht naar nieuwe passende en duurzame werkplek.

Maar let op: deze versoepeling vereist zorgvuldigheid. Er blijft een wettelijke verplichting tot loondoorbetaling en verantwoording. De werknemer mag niet zomaar worden losgelaten. Goede begeleiding en duidelijke communicatie zijn cruciaal — vooral bij gevoelige gesprekken over het afsluiten van het eerste spoor.

De mogelijke wetswijziging langdurig ziekteverzuim voor mkb-werkgevers lijkt op het eerste gezicht een stap richting lastenverlichting. Maar er zijn ook zorgen, onder meer van de Raad voor de Rechtspraak. Zij wijzen op het risico van ongelijke behandeling: werknemers in het mkb kunnen straks eerder ‘losgelaten’ worden in spoor 1 dan collega’s bij grotere werkgevers. Bovendien ontbreken in het wetsvoorstel duidelijke waarborgen om de belangen van zieke werknemers goed te beschermen.

Het is nog onduidelijk of – en zo ja, wanneer – deze wetswijziging wordt aangenomen. Toch is het goed voor zowel werkgevers als werknemers om hierop voorbereid te zijn en de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen.

Meer weten over onze aanpak?

Benieuwd naar de aanpak van Best Match Re-integratie en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in of contacteer ons via onze website. Onder het genot van een kop koffie leggen we je graag uit hoe deze manier van werken re-integratie effectiever, sneller en doelgerichter maakt.

Neem contact op met:

Frank van der Lugt

📞 06-41702336
📧 frank@bestmatchbv.nl